Wetenschappers bouwen synthetische lever met 3D-printer

Een groep wetenschappers is er in geslaagd een synthetische lever te printen met behulp van een 3D-printer. Op termijn zouden zelfs transplantaties gedaan kunnen worden.

Dat schrijft de BBC op basis van onderzoek van the University of Pennsylvania en the Massachusetts Intitute of Technologu (MIT).

Voorheen was het lastig geprinte cellen in leven te houden omdat ze voedingsstoffen en zuurstof van elkaar inpikken. Daardoor sterft een deel van de cellen snel. Door de cellen nu samen te voegen met bloedvaten worden de cellen lang genoeg in leven gehouden om weefsel te vormen.

Dit proces vindt plaats in een soort mal van geprinte suiker die later weggehaald wordt en een synthetische lever overblijft. Op termijn moeten deze levers zelfs geschikt zijn voor transplantatie, hoewel daar nog veel experimenten aan vooraf moeten gaan.

Duitse onderzoekers slaagden er eerder al in los bloedvaten te printen. Een 83-jarige vrouw kreeg begin 2012 bovendien een in een 3D-printer gemaakte onderkaak. Daarbij waren ook Nederlandse wetenschappers betrokken.

Door: NU.nl/Colin van Hoek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Printwinkel B.V., Handelsweg 9, 1851 NX  Heiloo, Tel: +31 (0)88 90 90 440,  Fax: +31 (0)88 90 90 445,  E-mail: info@printwinkel.nl