Xerox ColorQube met Solid INK-technologie

Op het gebied van printtechnologieën is er meer onder de zon dan alleen laser en inkjet. Er is namelijk ook nog een technologie die ‘Solid INK’ (vaste inkt) genoemd wordt. De Xerox ColorQube 8700/8900 is een multifunctional die hiervan gebruikmaakt. Wat kun je verwachten van een dergelijk apparaat?

De Solid INK-technologie is wezenlijk anders dan laser of inkjet. De technologie heeft trekjes van zowel de inkjet- als de lasertechnologie van afdrukken. Aan de ene kant maakt de ColorQube gebruik van inkt, maar aan de andere kant ook van een drum waarop de inkt eerst wordt aangebracht, waarna deze op papier gedrukt wordt. Dat laatste doet juist weer denken aan de manier waarop toner in een laserprinter op het papier wordt aangebracht.

Solid INK: geen cartridges nodig

De inkt die je aantreft in een Solid INK-printer lijkt overigens totaal niet op de inkt in inkjetprinters. In de cartridges in inkjetprinters tref je vloeibare inkt op waterbasis aan, terwijl een Solid INK-patroon, zoals de naam al doet vermoeden, bestaat uit inkt in vaste toestand. Dat brengt ook meteen een groot voordeel van Solid INK met zich mee op het vlak van het milieu, want de blokjes inkt die in de ColorQube gaan, worden in zijn geheel gebruikt door de machine. Er hoeft dus geen speciaal plastic omhulsel gemaakt te worden voor de cartridge, wat bij inkjetcartridges wel het geval is. De inktblokken zitten verpakt in een kartonnen doosje dat bij het oud-papier kan.

Solid INK-technologie uitgelegd

De inkt wordt nadat de vaste inkt in de ColorQube is gedaan, opgewarmd tot het vloeibaar wordt. Zolang de ColorQube aanstaat, wordt de inkt in vloeibare vorm in vier verschillende inktreservoirs (voor elke kleur één) bewaard. Zodra een printopdracht binnenkomt (bij de ColorQube kan dat via usb en het netwerk), wordt de benodigde hoeveelheid inkt naar de printkop getransporteerd. Die printkop brengt het beeld in spiegelbeeld aan op de drum. De printkop brengt alle vier de kleuren aan op de drum voor er ook maar iets op papier wordt afgedrukt. Het papier hoeft dus maar één keer langs de drum om alles op de pagina te krijgen.

De warme inkt moet uiteraard wel blijven hechten aan het papier. Daarom gaat het papier in de ColorQube zodra het over de drum gaat, ook meteen langs een roller die onder hoge druk de inkt aan het papier laat hechten. De afdruk is nu compleet.

Voor een overzicht van alle Solid Ink op de webshop van Printwinkel.nl klikt u hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Printwinkel B.V., Handelsweg 9, 1851 NX  Heiloo, Tel: +31 (0)88 90 90 440,  Fax: +31 (0)88 90 90 445,  E-mail: info@printwinkel.nl