Gezondheidsrisico tonerstof uit laserprinters is overdreven

De gezondheidsrisico’s van tonerstof uit printers is overdreven. Dat zeggen de Arbodienst en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten in reactie op Australisch onderzoek, waarin met het tegendeel beweert.

De ophef over het gezondheidsrisico van tonerstof uit printers is overdreven. Dat stellen woordvoerders van de Arbodienst en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Begin deze week zorgde de uitkomst van Australisch onderzoek voor ophef. Een derde van de onderzochte printers zou gevaarlijke hoeveelheden aan tonerdeeltjes uitstoten. Blootstelling aan die fijnstofdeeltjes zou even schadelijk zijn als het inademen van sigarettenrook.

Een woordvoerder van de het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten vindt die vergelijking te ver gaan. “Sommige wetenschappers maken geen onderscheid tussen de stoffen en de schadelijke hoeveelheid. Natuurlijk zijn sommige stoffen die printers uitstoten schadelijk. Dat wil echter niet meteen zeggen dat de hoeveelheid waar een gemiddelde gebruiker aan bloot gesteld wordt, gelijk is aan het inademen van sigarettenrook.” Ook de Arbodienst vindt de uitslag van het onderzoek en de vergelijking overtrokken. “Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de schadelijke uitstoot van printers en zijn tot de conclusie gekomen dat er bij normaal gebruik en moderne apparatuur geen gevaar bestaat.”

Ook de oproep van de Australische onderzoekers om nieuwe normen te stellen voor luchtkwaliteit op de werkvloer is volgens de Arbodienst overtrokken. Voor de uitstoot van tonerstof hanteert de Arbodienst geen vaste regels, er wordt wel geadviseerd om print- en kopieerapparatuur in aparte, goed geventileerde ruimten te plaatsen, het liefst met bronafzuiging. Voor de concentratie van ozon die vrijkomt bij de machines hanteert de Arbodienst wel een vaste limiet. Over die uitstoot staat in het Australische onderzoek niets vermeld.

Komkommernieuws

Bij het Nederlandse Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) zijn vier gevallen van de zogenaamde ‘tonerziekte’ bekend. Het gaat om irritatie van huid of luchtwegen na blootstelling aan een hoge concentratie van tonerdeeltjes. Het NCvB benadrukt dat de effecten zeldzaam zijn en vooral voorkomen bij mensen die een hoge blootstelling aan tonerstof hebben gehad, zoals monteurs of recyclemedewerkers. Het NCvB geeft wel aan dat de gevolgen van fijnstof voor de gezondheid nader onderzocht moeten worden. Een woordvoerder benadrukt dat het genoemde onderzoek hem ‘niet direct ongerust heeft gemaakt’. “Ik zou eerst nog wel eens het onderzoek willen inzien, daar heb ik nog geen gelegenheid voor gehad. Dan weet ik tenminste zeker of het komkommernieuws is of niet.”

De discussie over de mogelijk schadelijke gevolgen van fijnstofdeeltjes uit printers is niet nieuw. In 2005 ontstond naar aanleiding van het televisieprogramma Radar een discussie over de schadelijke gevolgen van laserprinters. Deze was gebaseerd op bevindingen van de Duitse milieu-wetenschapper Braungart. Ook hij beweert dat laserprinters gevaarlijke hoeveelheden fijnstof uitstoten die gelijk is aan sigarettenrook. Na een korte hevige ophef ebde de discussie langzaam weg.

De producten van Printwinkel zijn allemaal ISO-9001 Gecertificeerde producten.

One Response to Gezondheidsrisico tonerstof uit laserprinters is overdreven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Printwinkel B.V., Handelsweg 9, 1851 NX  Heiloo, Tel: +31 (0)88 90 90 440,  Fax: +31 (0)88 90 90 445,  E-mail: info@printwinkel.nl