Tips om problemen bij het printen te verhelpen

Eigenlijk is het bijna vanzelfsprekend dat een printer doet wat ie moet doen: printen. Maar als er dan problemen optreden, bent u gelijk onthand. Daarom geven wij u graag tips om probleemloos te printen.

1. Installeer de juiste driver voor uw printer

Apparaten die in of aan uw pc zitten werken alleen goed met een zogenaamde driver (stuurprogramma). In Windows wordt de printerdriver vaak automatisch voor u geïnstalleerd. Is dit niet het geval, dan moet u dit handmatig doen.

Ga naar Start / Apparaten en printers en klik op Een printer toevoegen. Kies of het een lokale of netwerkprinter is en selecteer vervolgens de aansluiting op uw pc, bijvoorbeeld de printerpoort of USB. Zoek in het volgende venster het merk van uw printer op en selecteer rechts het model. Windows zal het stuurprogramma automatisch downloaden. Hebt u geen internetverbinding, klik rechts dan op Bladeren. Hiermee kunt u op de driver-cd die met de printer is meegeleverd het juiste stuurprogramma opzoeken. Voltooi de installatie door de stappen te volgen.

Kunt u de juiste printerdriver niet vinden? Kijk dan onderaan deze pagina met printerdrivers.

2. Reinig de printkop

De printkop van een printer moet om de zoveel tijd gereinigd worden. Er kunnen namelijk inktrestjes in achterblijven, die voor verstopping kunnen zorgen of voor vlekken op het papier. Hoewel veel printers automatisch een reinigingsbeurt starten, kunt u dit ook handmatig doen. Dit doet u bijvoorbeeld omdat de printkop verstopt is of om uitdroging te voorkomen bij weinig printen.

U start de reinigingsbeurt meestal bij de printerinstellingen. Ga naar Start / Apparaten en printers, klik met de rechtermuisknop op de printer en kies Voorkeursinstellingen voor afdrukken. Afhankelijk van uw printer vindt u op een van de tabbladen de optie Printkop reinigen. Start deze. Bij sommige printers start u deze functie via het menu op de printer zelf.

3. De printer uitlijnen

Om goede afdrukken te kunnen maken, moet de printer goed uitgelijnd zijn. Een inkjetprinter heeft een printkop waarin voor elke kleur een apart spuitmondje zit. De bedoeling is dat het spuitmondje de inkt op precies de juiste plek op het papier spuit. Gebeurt dit niet, dan krijgt u vreemde afdrukken.

Ga naar de printerinstellingen via Start / Apparaten en printers, klik met de rechtermuisknop op de printer en kies Voorkeursinstellingen voor afdrukken. Onder een van de tabbladen zou de optie Printkop uitlijnen moeten staan. Start deze om de printkop uit te lijnen. Bij sommige printers start u deze functie via het menu op de printer zelf.

Verder lezen

Mijn printer print niet meer. Wat zijn de mogelijke oorzaken?

Hulp nodig?

Hebt u hulp nodig bij het oplossen van printerproblemen? Stel uw vragen dan onder dit artikel of kijk bij de tips en trucs op onze website.

6 Responses to Tips om problemen bij het printen te verhelpen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Printwinkel B.V., Handelsweg 9, 1851 NX  Heiloo, Tel: +31 (0)88 90 90 440,  Fax: +31 (0)88 90 90 445,  E-mail: info@printwinkel.nl