Alles over printers

Op het gebied van thuis printen is er de afgelopen jaren heel wat gebeurd. Veel mensen gebruiken nog hun oude printer, omdat hij “het nog doet” en doen zichzelf daarmee onbewust tekort. De moderne printers kunnen immers niet alleen veel meer dan hun oudere broertjes, maar leveren ook een veel beter resultaat. Maar hoe weet u nu welke printer het best past bij uw wensen? In onderstaande pagina vertellen we u meer over de verschillende soorten printers, de technieken en mogelijkheden van printers en geven we u handige tips.

Verschillende soorten printers

In het assortiment van Printwinkel.nl vindt u verschillende soorten printers, allen onder de noemer printers. Hieronder vertellen we u de verschillen tussen inktjet en laserprinters en laten we de mogelijkheden van een all-in-one en een fotoprinter zien.

Inktjet printer
Inkjet printers zijn de meest geschikte printers voor thuisgebruik, omdat ze goedkoop in aanschaf zijn en kwalitatief zeer goede printresultaten bieden. Een inkjet printer maakt gebruik van vloeibare inkt die op het papier gesproeid wordt. Er wordt met kracht een druppeltje inkt op het papier gespoten. Een nadeel van de inkjet printers is dat de inktpatronen in verhouding met een toner voor een laserprinter duurder zijn.

Laserprinter
Laserprinters zijn printers met een hoge afdruksnelheid die zeer scherpe afbeeldingen en tekst leveren. Een laserprinter maakt gebruik van poeder dat op het papier bevestigd wordt. Dit gebeurt doordat de drum in de laserprinter elektrisch geladen wordt door de laser. Door het magnetische veld dat zo ontstaat wordt het poeder aangetrokken door de drum. Vervolgens wordt het papier verhit, zodat het poeder zich vasthecht aan het papier. De voordelen van een laserprinter zijn een hoge afdruksnelheid, een goede printkwaliteit en toners die relatief duur zijn in aanschaf, maar waarmee u veel printjes kunt maken. De nadelen van een laserprinter zijn een hoog stroomverbruik en een dure aanschafprijs indien u gaat voor een laserprinter die in kleur print.

Hieronder ziet u een afbeelding over de werking van een laserprinter.

All-in-one printer
Een all-in-one printer kan naast printen ook kopiëren en scannen. Deze multifunctionele printers zijn ideaal voor thuisgebruik, omdat u dan maar één apparaat aan hoeft te schaffen. De all-in-one printers zijn allen inktjet printers.

Fotoprinter
Een fotoprinter is geschikt om topkwaliteit foto´s mee af te drukken. Of u nu op 10 x 15 of ieder ander formaat wilt printen, dit apparaat is er speciaal voor gemaakt. Meestal gebruiken fotoprinters ook speciale inkt die er voor zorgen dat uw dierbare herinneringen vele tientallen jaren kleurecht blijven en er voor zorgen dat de afbeelding haarscherp de printer uit komt.

Printers: kenmerken, functies en mogelijkheden

Bekijk hieronder de belangrijkste kenmerken, functies en mogelijkheden van printers.

Resolutie
Belangrijk bij iedere printer is de resolutie. De resolutie duidt aan uit hoeveel pixels (beeldpunten) het bestand horizontaal en verticaal bestaat. Hoe meer puntjes, hoe dichter deze tegen elkaar aan liggen en hoe meer detail er in het beeld kan worden weergegeven.

De kreet resolutie zien we ook bij bijvoorbeeld digitale camera’s, die meestal aangegeven wordt in het totaal aantal pixels. Omdat dit er heel veel zijn, spreekt men meestal van megapixels. De huidige printers hebben een sterk verbeterde foto afdrukkwaliteit. Een goede kleurenfoto uit een fotolaboratorium heeft een resolutie van ongeveer 600 x 600 beeldpuntjes (pixels) per inch.

De moderne fotoprinters gaan tegenwoordig veel verder dan dat. Resoluties tot wel 2400 x 4800 puntjes is technisch al haalbaar en vindt u terug bij de beste fotoprinters. Hiermee leveren deze printers derhalve een veel betere scherpte op dan dat een chemische foto dit ook zal halen. Overigens zult u een heel goede digitale camera moeten bezitten om al deze scherpte ook daadwerkelijk op te kunnen nemen. De genoemde 2400 x 4800 resolutie komt overeen met 11,5 miljoen pixels!

Om deze zeer hoge resolutie af te kunnen drukken moet de (inktjet) printer dus zeer kleine druppeltjes inkt plaatsen op het papier. Goede printers gebruiken inktdruppels ter grootte van 1 picoliter, ofwel een miljoenste microliter, wat op haar beurt weer een miljoenste deel van een liter is. Een druppel van een picoliter is niet met het blote oog te zien en komt overeen met het volume van de menselijke cellen, waar ons lichaam uit is opgebouwd.

Aansluitingen
Een moderne printer beschikt over een aantal handige aansluitingen, hieronder behandelen we de belangrijkste.

• PictBridge
Met PictBridge print u direct vanaf uw digitale camera of camcorder, door deze rechtstreeks aan te sluiten op uw printer. Printers die compatibel zijn met PictBridge kunnen met alle camera’s die ook deze functie ondersteunen werken. Zo word printen pas echt eenvoudig!

• WiFi
Dankzij een WiFi aansluiting kan uw printer draadloos communiceren met uw desktop pc of laptop. Hierdoor kunt u draadloos printen. WiFi is de universele norm, zodat u zonder ingewikkelde instellingen altijd verbinding kunt maken.

•  Ethernet
Steeds meer apparaten krijgen een zogenaamde Ethernet aansluiting, ook wel netwerkaansluiting genoemd. Dankzij een Ethernetverbinding kunnen elektronische apparaten met elkaar data uitwisselen en zo communiceren. Ook veel printers krijgen tegenwoordig steeds vaker een Ethernet aansluiting. Hiermee kunt u met iedere computer in huis, die onderdeel uitmaakt van het Ethernet netwerk, printen op deze printer, ongeacht waar deze staat.

•  Bluetooth
Bluetooth is een standaard voor draadloze breedband communicatie over afstanden tot circa 100 meter. Bluetooth is eigenlijk een kleine chip die in allerlei apparaten gebouwd kan worden om die functie te verwezenlijken. Het is een vervanger voor kabels en bijvoorbeeld infrarood communicatie. Zo kunt u draadloos communiceren met bijvoorbeeld uw mobiele telefoon of uw laptop en kunt u draadloos printen.

 • USB
Naast bovenstaande aansluitmogelijkheden beschikt ook iedere printer over een USB-aansluiting. Het grote voordeel van USB is dat er een vrijwel onbeperkt aantal apparaten op uw computer aangesloten kan worden, zonder dat apparatuur met elkaar conflicteert.

Geheugenkaartlezer Veel printers beschikken inmiddels over een ingebouwde geheugenkaartlezer, ook cardreader genoemd, waarmee u de meest voorkomende geheugenkaarten kunt uitlezen. Op deze manier is het mogelijk om foto’s af te drukken op uw printer zonder gebruik te hoeven maken van uw computer. Met behulp van een ingebouwd LCD-scherm op de printer kunt u de foto’s selecteren, eventueel corrigeren en vervolgens printen.

Printsnelheid
De printsnelheid van een printer geeft aan hoeveel pagina’s de printer per minuut kan afdrukken. Vaak wordt de printsnelheid aangegeven voor kleurenprints en voor zwart/wit prints.

Printmogelijkheden
U kunt met een printer op verschillende formaten printen, dit kan variëren van creditcard formaat tot A4 (21 x 30 cm). Een aantal printers kan zelfs tot het formaat A3 printen. Naast het formaat is het papier waar u op print ook van belang. Als u veel foto’s print is het aan te raden om speciaal fotopapier aan te schaffen zodat u mooie afdrukken krijgt.

Naast het printen op papier zijn er nog meer mogelijkheden:

  • T-shirt transfers: uw eigen foto op een t-shirt
  • Foto-index: een collage met al uw foto’s als miniatuur
  • Het bedrukken van uw zelfgebrande cd en dvd’s

Een toenemend aantal printers biedt u de mogelijkheid om uw zelfgebrande cd’s of dvd’s te voorzien van een fraaie afbeelding of tekstlabel. Met behulp van een speciale lade in de printer plaatst u een cd of dvd en deze wordt rechtstreeks bedrukt. Hiervoor heeft u wel schijfjes nodig die geschikt zijn voor rechtstreeks bedrukken.

Randloos printen
Bij een aantal printers is het mogelijk om uw foto’s te printen zonder witte rand, u vindt deze optie terug bij de specificaties. Deze mogelijkheid is vaak alleen aanwezig als u gebruik maakt van speciaal fotopapier.

LCD-scherm
Op steeds meer printers treft u een LCD-scherm aan waarmee u de foto’s eerst kunt bekijken en eventueel bewerken. Daarna geeft u het juiste formaat en aantal in en een paar minuten later liggen uw printjes klaar.

Inktpatronen
Een aandachtspunt bij printers is het inktverbruik. De inkt is altijd sneller op als u denkt en een navulling is vaak kostbaar. Veel printers worden inmiddels uitgerust met gescheiden inktpatronen die ieder hun eigen kleur bevatten. Mocht de rode inkt eerder op zijn dan de overige kleuren dan vervangt u eenvoudigweg alleen dit inktpatroon. Dit kan een aardige kostenbesparing opleveren. Voor veel printers zijn er ook inktpatronen leverbaar die een stuk goedkoper zijn als de originele en kunnen vaak ook nagevuld worden.

Geluidsniveau
Als u uw printer regelmatig gebruikt en hij staat in uw directe omgeving te printen dan kan het geluidsniveau een belangrijke rol gaan spelen. Veel printers produceren een storende hoeveelheid geluid tijdens het printen. Dit geluidsniveau drukt men uit in Decibel (dB). Een printer met een geluidsniveau van maximaal 35 dB wordt over het algemeen als prettig ervaren.

Software
Naast de software die u nodig heeft om uw printer te installeren leveren veel printerfabrikanten ook extra software bij de printer. Met speciale programma’s kunt u bijvoorbeeld de rode ogen verwijderen, belichtingsproblemen corrigeren en foto’s uitkaderen. Maar u kunt ook uw creativiteit aanspreken door met speciale sjablonen uw eigen fotoalbum of kalender samen te stellen.

Kooptips

Bijgaand nog enkele tips voor het kopen van een printer.

  • Kijk goed naar de voordelen en nadelen van de verschillende soort printers. Met een inktjet printer zijn goedkoop in aanschaf en maken prima afdrukken. Ook een laserprinter maakt mooie afdrukken, maar is meer geschikt voor bedrijven of personen die veel printen.
  • Let op de afdruksnelheid. Des te sneller de printer, des te sneller uw printjes gereed zijn.
  • Wilt u naast printen ook scannen, kopiëren en misschien wel faxen? Ga dan voor een complete all-in-one printer. Als u echter veel wil scannen in een hoge resolutie raden we aan om een aparte scanner te kopen, deze leveren vaak een betere kwaliteit.
  • Ga na wat voor aansluitingen de printer heeft. Indien u draadloos wil printen, zoek dan naar een printer met Bluetooth, WiFi of een Ethernet aansluiting.

Voordelen Printwinkel

  • Hanteert de scherpste prijzen en kwalitatief hoogste norm
  • Levert hoogwaardige compatible en originele inkt cartridges, toners, inktlinten, faxrollen, frankeer cartridges, labels en tapes alsmede foto papier, opslagproducten e.d.
  • ISO gecertificeerd met twee jaar kwaliteitsgarantie
  • Super snelle levering, 15.000 artikelen direct uit voorraad leverbaar
  • Vertrouwd en veilig kopen, dit wordt bevestigd door de 5 grootste onafhankelijke keurmerken waar Printwinkel.nl is aangesloten
  • Tips en trucs om u te informeren over de diverse producten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Printwinkel B.V., Handelsweg 9, 1851 NX  Heiloo, Tel: +31 (0)88 90 90 440,  Fax: +31 (0)88 90 90 445,  E-mail: info@printwinkel.nl