Besparen op uw printkosten? : een aantal tips!

De literprijs van inkt
Voorbeeld: een originele cartridge met 27 ml inkt kost in de winkel 12 euro. Dat is maar liefst 444 euro per liter! Een klooncartridge kost 3,50 euro voor 30 ml. Dat is 117 euro per liter. En een navulset met drie inktkleuren kost circa 20 euro en is goed voor ongeveer vier keer navullen, waarmee de prijs uitkomt op 1,75 euro (€ 56 per liter). Tel uit uw winst!

B-merk
De term ‘B-merk’ klinkt negatief, maar hiermee worden alle merken bedoeld behalve het originele merk. Bij Printwinkel worden deze op onze website aangeduid met “Eigen Merk”.  De cartridges van B-merken zijn meestal gerecyclede originele cartridges. Voor populaire laserprinters zijn ook toners van B-merken te koop voor aanzienlijk lagere prijzen. Printwinkel cartridges en toners zijn van hoge kwaliteit, u hoeft dus niet bang te zijn dat de cartridges en toners uw printer beschadigen.

Voordeelverpakking
Verbruikt u veel inkt, dan kunt u ook geld besparen door een voordeelverpakking te kopen. Het betreft dan een cartridge met meer inkt dan gebruikelijk, of een set van meerdere cartridges bij elkaar. Of het nu het originele merk of een huismerk betreft, voor grote hoeveelheden krijgt u korting.

Bundels
Koop een complete bundel cartridges of toners. In de bundel zitten alle benodigde kleuren in 1 set. Deze bundels zijn vaak een paar euro goedkoper. Hiermee bespaart u dus snel enkele euro’s per keer.

Zelf inkt bijvullen
Zelf inkt bijvullen is niet een heel moeilijk, maar wel een nauwkeurig werkje. Bij Printwinkel koopt u een navulset, bestaande uit flesjes met inkt, spuiten en naalden. Maak voor het navullen eerst de contacten onderaan de cartridge schoon met een vochtig doekje. Zoek vervolgens de vulopening(en), oftewel het luchtgaatje. De locatie van dit gaatje verschilt per merk en per type cartridge. Soms is het duidelijk zichtbaar, maar vaak moet u eerst een plastic etiket verwijderen (waarop staat dat u dit vooral niet moet doen). Iedere cartridge heeft een dergelijk gaatje, omdat hiermee de cartridge in de fabriek met inkt wordt gevuld. Wanneer u een cartridge gebruikt met drie kleuren, dan zullen er drie gaatjes zijn. Soms zijn er meerdere gaatjes per kleur. De exacte instructies (per merk en type) kunt u terugvinden op de website van Printwinkel of via Google. Monteer eerst de naald op de spuit, haal daarna de dop van de inktfles en zuig inkt in de spuit door het uiteinde aan te trekken (het aantal milliliter is afhankelijk van het type cartridge). Prik de naald vervolgens voorzichtig in het vulgaatje. Spuit vervolgens de inkt langzaam in en houd continu in de gaten of er inkt uit het gaatje komt (de cartridge is dan vol). Helemaal vullen is overigens niet nodig, sterker nog: beter van niet als u geen inkt wilt verspillen. Maak de cartridge na het vullen schoon (indien nodig) en laat hem een half uurtje rechtop staan. Soms is het nodig om het gaatje af te plakken. Plaats hem vervolgens in de printer.
Let op: inktcartridges zijn niet oneindig hervulbaar, omdat langzaam slijtage optreedt (met onder andere lekken als gevolg). Sommige cartridges zijn ontworpen voor eenmalig gebruik.

‘De cartridge is leeg’
Sommige cartridges beschikken over een beveiligingsmethode. De printer (of een chip) onthoudt hoeveel inkt er is verbruikt en kan op basis daarvan een melding weergeven dat de cartridge leeg is. Het kan zijn dat de printer daardoor meldt dat de cartridge leeg is, terwijl u hem net heeft hervuld. De cartridge moet dan gereset worden om weer te kunnen worden gebruikt. Bij sommige merken kunt u de beveiligings-chip resetten door een paperclip in een gaatje boven het printplaatje te prikken. Sommige HP- en Lexmark-printers kunnen worden gefopt doordat ze maar twee verschillende sets van cartridges kunnen onthouden. De truc is dan dat u drie verschillende cartridges (zowel kleur als zwart) één voor één in de printer stopt (en deze daarna steeds aanzet). Het maakt niet uit of ze vol of leeg zijn. De derde cartridge, het exemplaar dat u net heeft gevuld, wordt dan als ‘nieuw’ herkend. Soms werkt het ook om uw printer een half uur van het stroomnet af te koppelen (zonder cartridge). Bij de sommige cartridges moeten contacten worden afgeplakt. Ook zijn er zogenaamde resetters te koop, die een cartridge weer als vol kunnen instellen. Als u op internet zoekt naar uw type printer, weet u al snel wat de beste methode is.

Recycling
Gooi inktcartridges en toner nooit zomaar weg. Cartridges zijn geld waard, omdat ze gerecycled kunnen worden, zij het door de oorspronkelijke fabrikant dan wel door derde partijen. Ook kunt u natuurlijk zelf de cartridges hervullen. Zie voor meer informatie www.printerafval.nl en www.stichtingaap.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Printwinkel B.V., Handelsweg 9, 1851 NX  Heiloo, Tel: +31 (0)88 90 90 440,  Fax: +31 (0)88 90 90 445,  E-mail: info@printwinkel.nl