5 Oplossingen voor irritante printerproblemen

5 printerproblemenGenoemde vaak voorkomende problemen met printers zijn voor iedereen herkenbaar en drijven je gegarandeerd tot waanzin. Wij komen met de oplossingen.

Iedereen kent de situatie dat je vlak voor een belangrijke vergadering een rapport wilt printen, maar dat deze bij de tweede pagina vastloopt in de machine. Vaak rest er in dat geval niets anders dan excuses maken aan de deelnemers van de vergadering en hulp inroepen om het printerprobleem op te lossen. Het is de wet van Murphy dat de meeste machines normaal gesproken prima werken, maar op het moment suprême de geest geven.

Voordat je de machine aan diggelen slaat, is het verstandig om een keer diep adem te halen en dit artikel in herinnering te roepen. Met een klein beetje geduld en concentratie, kun je het probleem waarschijnlijk oplossen en voorkomen dat je in de toekomst in de steek gelaten wordt.

1. Vastlopend papier

Dit probleem treedt op als er iets misgaat met de papiertoevoer. Soms wordt het probleem door de printer genegeerd en gaat de machine net zolang door tot er een verkreukelde baal papier in de uitvoerbak ontstaat. In andere gevallen stopt de printer halverwege en zit het vastgelopen stuk papier muurvast ergens in de machine.

Bij de meeste vastlopers gaat er op de printer een lampje branden, wat voor jou een teken kan zijn om hulp te schreeuwen. Verstandige mensen lokaliseren waar de blokkade optreedt en proberen deze op te heffen. Als je printer zelf diagnostisch advies geeft, is het raadzaam dit op te volgen. Dit zijn de logische stappen om het probleem op te lossen:

Zet de printer uit
Als je binnenin de printer iets gaat doen, wil je niet geëlektrocuteerd worden of in aanraking komen met bewegende onderdelen. Bij een laserprinter is de hitte genererende fuser een aanvullend risico. Als je bij een laserprinter last van vastlopend papier hebt, wacht dan even een paar tellen voordat je aan de gang gaat, anders brand je jezelf aan de fuser.

Open alles wat open kan
Als niet direct duidelijk is welk onderdeel het papier blokkeert, begin dan met het openen van de invoerlade en volg het pad van het papier richting uitvoerlade. Zet ieder deurtje of paneeltje dat je open kunt zetten hierbij open.

Verwijder voorzichtig vastzittend papier en propjes
Kijk waar het papier vastzit en trek het krachtig, maar behendig en traag uit de machine. Trek indien mogelijk richting de kant waar het papier normaal op zou moeten gaan. Haal het papier niet achterwaarts (dus richting invoerlade) uit de machine, want hiermee kun je de mechanische onderdelen beschadigen. Zorg ervoor dat je echt alle papierresten verwijdert; ieder propje kan voor een nieuwe stremming zorgen. Als je onverhoopt iets in de printer hoort knakken of ziet afbreken, stop dan en bel de helpdesk.

Sluit alle luikjes en zet de printer aan
Zodra de printer weer aangezet wordt, reset de machine zich. Als de printer nog steeds aangeeft dat er een papierstoring is, check dan nog eens op papierresten en sluit alles weer af. Als de klachten blijven, moet je helaas toch de helpdesk bellen om het diep verborgen papier vakkundig te laten verwijderen.

Hoe voorkom ik dit probleem?
Net als in de meeste relaties voorkomt goede communicatie en een wederzijds respect een hoop problemen. Zorg ervoor dat je in de papierlade slechts één soort papier legt dat niet te dik is of van een kwaliteit die niet compatibel is met wat de printer eigenlijk nodig heeft. Leg daarnaast niet teveel papier in de printer en plaats het op de juiste manier, eventueel gebruikmakend van de bewegende schotjes in de lade(s).

Paper jam digital display

2. Een vastloper in de opdrachtenlijst

Een ander zeer irritant probleem is dat de printopdracht niet bij de printer lijkt aan te komen. Hoe geavanceerd een printer ook is, het kan maar één opdracht tegelijkertijd uitprinten. Soms blijft een opdracht vastzitten en worden alle volgende opdrachten geblokkeerd. Zodra je voor jezelf hebt bevestigd dat de printer niet weigert vanwege een mechanisch probleem, zoals een papierstoring of een issue met de cartridge of toner, bekijk dan in Windows of er in de opdrachtlijst van de printer printjobs zitten die jouw opdracht blokkeren.

Als je printer niet op een netwerk aangesloten zit
Als je printer direct op je computer is aangesloten, kun je binnen Windows heel gemakkelijk naar de opdrachtenlijst door rechtsonder op het icoontje van de printer te klikken of door naar vanuit het Startmenu naar ‘Apparaten en Printers’ te gaan (in Windows 7) en daar je met rechts je printer aan te klikken om ‘Afdruktaken weer te geven’. In dit scherm kun je eenvoudig printtaken die niet door komen verwijderen.

Als je een netwerkprinter gebruikt
Bij een netwerkqueue heb je alleen invloed op de afdruktaken die je vanaf je eigen computer verstuurt. Als de printopdracht van iemand anders problemen veroorzaakt, zul je die persoon erop moeten aanspreken of de helpdesk inschakelen.

Hoe voorkom ik dit probleem?
Als de afdruktaken regelmatig problemen veroorzaken, is het de taak voor de beheerder om het probleem te onderzoeken en de oorzaak aan te pakken. Vaak is de oorzaak het printen van te grote bestanden, het printen via een verkeerd soort geselecteerd papier of een printopdracht waarbij het nodig is het papier handmatig in te voeren, maar waarbij het niet gebeurt.

afdruktaak

3. Knoeien met inkt of de toner

Printertoner en inkt zijn bedoeld om op papier verspreid te worden en niet op de vloer. Dit kan gebeuren in de printer zelf, maar ook buiten de printer als je bezig bent met het vervangen van een cartridge.

Voorzorgsmaatregelen

  • Houd de toner altijd droog en in het omhulsel.
  • Gebruik geen water om de cartridge schoon te maken; kies een geschikt schoonmaakmiddel.
  • Gebruik geen standaard stofzuiger voor de toner, deze verspreidt de schadelijke stoffen.
  • Voorkom het inhaleren van tonerdeeltjes.

Drie manieren om geknoeide toner op te ruimen

  • Voor het morse op een harde of gladde ondervloer geldt dat je toner het beste op kunt ruimen met een stuk karton, papier of een envelop om de poeder vervolgens in een (afsluitbare) vuilniszak af te kunnen voeren.
  • Sommige winkels verkopen speciale toner aantrekkende doekjes waarmee je het poeder makkelijk op kunt ruimen. Een keukenrol of katoenen theedoek helpt ook.
  • Een speciale tonerstofzuiger is de enige soort stofzuiger die in aanmerking komt om dit spul op te ruimen. Zo’n zuiger voorkomt dat je de schadelijke stoffen verder verspreidt.

Hoe voorkom ik dit?
Ga voorzichtig met cartridges om. Neem bij het werken met toners voorzorgsmaatregelen door alvast kranten of keukenpapier neer te leggen voordat je aan de slag gaat.

[youtube=http://youtu.be/KO-hEX8qzEI]


4. Uitval van stroom middenin een printtaak

Als dit bij jou gebeurt, kun je het beste dezelfde werkwijze kiezen alsof het om vastgelopen papier gaat.

Zet de printer uit
Je wilt niet dat er opeens onderdelen gaan draaien als je met je vingers in de printer zit.

Maak de weg vrij voor nieuw papier
Haal voorzichtig het papier weg dat onderweg is vastgelopen.

Zet de printer weer aan (er vanuit gaande dat de storing is opgelost)
Als de printer weer aan gaat, controleer dan of er foutmeldingen optreden of je rare geluiden hoort die kunnen duiden op een printerstoring of interne schade. Bij een laser- of LED-printer is het vaak mogelijk om via een herstelprocedure de ongebruikte toner uit de drum te verwijderen. Een inkjetcartridge die middenin het printproces is opgehouden moet mogelijk worden schoongemaakt. Print een testpagina en check het papier op strepen, vlekken en andere eigenaardigheden.

Hoe voorkom ik dit?
De kans dat een printer er uit zichzelf mee ophoudt is klein. Als stroomstoringen in jouw regio vaak voorkomen, kan het lonen om de printer op een UPS-apparaat aan te sluiten zodat de printtaak gewoon kan worden afgemaakt als de elektriciteit wegvalt.

[youtube=http://youtu.be/9BU7XoqxTWY]
Op YouTube zijn veel videohandleidingen die je helpen je printer (na stroomuitval) weer aan de praat te krijgen.

5. Printen op de verkeerde kant van fotopapier

Je wacht geduldig op de foto die uit de printer moet komen rollen, maar wat je te zien krijgt is een grote klodder inkt op de verkeerde kant van het fotopapier.

Verwijder indien mogelijk de afdruktaak
Dit is vooral belangrijk als je foto’s op meerdere pagina’s aan het printen bent. Meerdere sheets die op de verkeerde manier zijn ingevoerd verergeren de zaak.

Verwijder voorzichtig het papier, zorg dat je de inkt niet morst
Zorg er met plastic handschoenen voor dat de inkt niet op je handen terechtkomt. Eventueel kun je een zakdoek of keukenrol gebruiken om het papier vast te pakken.

Gooi het geheel weg
Jammer, maar het dure stukje papier is niet meer te redden.

Hoe voorkom ik dit?
Controleer de handleiding van de printer en kijk goed naar de aanwijzingen die in de tray zijn aangebracht om ervoor te zorgen dat je het fotopapier op de juiste manier in de printer plaatst.

voorkeursinstellingen
Vergeet ook niet om bij de afdrukinstellingen aan te geven dat het om speciaal fotopapier gaat.


Contact

Ons doel is om u hoogwaardige printersupplies producten tegen zeer lage prijzen te leveren. Wij zijn u graag van dienst op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur. Uiteraard is onze webshop 24 uur per dag bereikbaar.

Printwinkel B.V.
Handelsweg 9
1851 NX Heiloo
Nederland
Telefoon: +31-(0)88 90 90 440
Fax: +31-(0)88 90 90 445
E: info@printwinkel.nl
W: www.printwinkel.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Printwinkel B.V., Handelsweg 9, 1851 NX  Heiloo, Tel: +31 (0)88 90 90 440,  Fax: +31 (0)88 90 90 445,  E-mail: info@printwinkel.nl